Text of PM's Interview with 'Today in Seychelles' newspaper

Published By : Admin | March 24, 2015 | 10:46 IST

Seychelles Interview

Q1- What’s your ideal holiday destination?

Answer:

Thank you for asking this question. Infact, this question brings back a lot of memories.

For over 40 years of my life, before I assumed executive office, I was involved in Organisational work due to which I got the opportunity to travel across the length and breadth of India. Every place has been special, it brings a new experience to be cherished.

Q2- Which book changed your life?

Answer:

There are many aspects of life. Merely one aspect changing cannot transform lives. The journey of life is a process of evolution, more than being revolutionary in nature.

In our culture, we are taught to imbibe the best thoughts from all sides, to learn from a very wide range of texts, scriptures, from respected seers, saints and other knowledgeable men and women. I am fortunate to have experienced that, hearing diverse thoughts and ideas from people. I am also an avid reader. I find positive and innovative thoughts as well as inspiring messages strike a chord with my mind.

Q3- How do you unwind?

Answer:

A task completed in time and in its entirety – there is nothing that gives me greater relaxation.

I know that one common means of unwinding is to try and change one’s surroundings – to take a break from work, or change the work environment. Many people like doing that as well.

From experience, I believe in
Yogah Karmasu Kaushalam - Excellence in work is Yoga. Imbibing this ethos brings satisfaction to me. Work brings satisfaction and this satisfaction is very comforting.

Q4- Can you cook?

Answer:

Yes! For the most part, I have led a somewhat austere life, always on the move and living on my own. This meant I had to learn cooking and subsequently it became a habit.

By nature, I like to do a thing well, and I tried the same while attempting to cook! But it has been 15-20 years now. Nevertheless, I did it once

when I was the Chief Minister of my home state.

Q5- What would you say are your main qualities?

Answer:

In our culture, and according to our sacred texts, it is believed that while one can explore and discover the world external to oneself easily, it is relatively difficult to discover and know one’s own self. And once a person has found that self, he or she has nothing more left to learn, nor does he or she find it necessary to boast about what he or she has learnt in the process.

Even today, I am trying to discover myself and I keep discovering myself through the help of my friends and well-wishers.

Q6- Do you have any hobbies?

Answer:

I love meeting people, infact, meeting a wide range of people and learning about their experiences. I also like to spend time reflecting in solitude.

Q7- What’s your favourite place in India?

Answer:

The Himalayas.

Q8- Which politician do you admire the most?

Answer:

For his efforts to unify and integrate India, I deeply admire Sardar Vallabhbhai Patel.

I admire people like Bhagat Singh for their valour, sacrifice and martyrdom for the nation, that too at a remarkably young age.

Mahatma Gandhi for igniting the consciousness of the masses and integrating them in the struggle for freedom.

There are several other great men and women whose lives have left a deep impact on my mind. We must learn from them in our quest to make this world a better place.

Q9- What is your earliest memory?

Answer:

I have memories of growing up in a small town in my home state at a time when my country had just attained Independence. I do not belong to a very wealthy family so one does remember the hardships one faced while growing up. Among other things I remember the time when I would sell tea at my father’s tea stall at the local railway station. I recall the time when I served tea to the soldiers in transit when our country was fighting a war. Another memory is when my friends and I set up a food stall and donated the proceeds for flood relief to those affected by a local flood.

Q10  What would your super power be?

Answer

Should I ponder about super power or the Supreme Power?! I believe we are all under the benign gaze of the Supreme One. What is that Supreme One… neither do I know nor I can describe it to you.

Q11- What is the most important lesson life has taught you?

Answer:

From my hardships, a heart that works and hands that deliver.

Q12- What is your greatest fear?

Answer:

The journey of my life has been such that fear doesn’t have much space in my life.

But, I do always have it at the back of my mind that I should not become a burden for anybody till my very last breath. I dread that prospect (of becoming a burden on anybody.)

Q 13- What annoys you the most about people?

Answer:

By nature I do not get angry. It is not in my style to do that. But yes, as I said earlier I do not like it when a person does not give it his or her best. Do not worry about failure just do your efforts.

I also do not like it when people have double standards. It is very important to be what one is.

Q14- What did you dream of becoming when you were growing up?

Answer:

I was born, and grew up, in a milieu in which even dreams were not affordable for the poor.  At the same time, I used to feel an inner tug that one should not live only for oneself but for others.  However, I wasn't sure about the path forward to realize my inner urgings.  I used to go along whatever path fate nudged me on at any given time.  One thing, however, that remained constant was to live life in the service of others.

Q15- What’s your favourite film? Why?

Answer:

I am generally not inclined towards movies.  But I used to watch them in my youth, out of that curiosity which only youth brings.  Even then, it was never my temperament to watch movies just for entertainment.  Instead, it was in my habit to search for lessons for life in the stories those movies told.  I recall that, once, I went with some of my teachers and friends to watch the famous Hindi movie
Guide
that was based on a novel by R.K. Narayan.  And, after the movie, I got into an intense debate with my friends. My argument was that the central idea in the movie was that, ultimately, everyone gets guided by his or her inner soul.  But since I was too young, my friends did not take me seriously!

Q16- In the film of your life, who would you choose to play you?

Answer:

Every life has its own philosophy.  Why should we have an urge that people should remember me after I am gone? If at all they have to remember, it should be our work, our contribution in the service of others.  And, if your life work has been worthy, anybody who can carry it forward would be playing the role of my life as well as the role of his life!

Q17- If you could go back in time, where would you go?

Answer:

It is a very old question.  Everyone recalls childhood very fondly; that innocence, that carefree life, playing in the street, diving into the pond!

Q18- If your House was on fire, what’s the one possession you would save?

Answer:

My instinctive reaction will be to see that the fire does spread to anything in the vicinity.  If I am able to do that, a lot would get saved automatically.

Q19- If you could invite three people, dead or alive, to dinner, who would they be?

Answer:

By nature, I am a person given to fasting for spiritual purposes.  Therefore, in that journey, if I meet someone similarly inclined, they would be my first choice; such as personalities like Swami Vivekananda, Ramkrishna Paramhans and Maharishi Raman.  These are highly elevated souls who do not need a dinner!

Q20: Your favourite quote?

Answer:

My favourite quote is: “Satyamev Jayte, Truth alone triumphs.”

Explore More
ভারতের ৭৭তম স্বাধীনতা দিবস উপলক্ষে লালকেল্লার প্রাকার থেকে দেশবাসীর উদ্দেশে প্রধানমন্ত্রীর ভাষণ

জনপ্রিয় ভাষণ

ভারতের ৭৭তম স্বাধীনতা দিবস উপলক্ষে লালকেল্লার প্রাকার থেকে দেশবাসীর উদ্দেশে প্রধানমন্ত্রীর ভাষণ
India stock market hits $5 trillion milestone fortnight ahead of Lok Sabha election results

Media Coverage

India stock market hits $5 trillion milestone fortnight ahead of Lok Sabha election results
NM on the go

Nm on the go

Always be the first to hear from the PM. Get the App Now!
...
PM Modi attracts a huge crowd at the Basti rally in UP
May 22, 2024
Today, India's stature and respect on the global stage have significantly increased: PM Modi in Basti
Every vote cast for SP or Congress will be wasted: PM Modi targets Opposition while addressing a rally in Basti

Ahead of the 2024 Lok Sabha Elections, PM Modi marked his special presence in Basti, UP, and vowed to continue his fight against the opposition. He emphasized his unwavering vision for a ‘Viksit Uttar Pradesh’. The PM urged citizens to actively participate in the democratic process for the betterment of the nation.

Initiating his speech, PM Modi dwelt on the significance of the ongoing elections and remarked, “Five phases of elections have solidified the path for the Modi government’s third term. Now, every vote cast for SP or Congress will be wasted, as they won't form the government. Your vote should go to the party that will lead the country. Modi's government is the one to support for a Viksit and Atmanirbhar Bharat.”

Highlighting India's growing influence, PM Modi made the crowd aware with pride, “Today, India's stature and respect on the global stage have significantly increased. When India speaks, the world listens; when India decides, the world follows. The nation that once harboured terrorists and threatened us now finds itself in a dire situation, struggling even for food grains.”

With conviction in his voice, PM Modi established India’s strong stance under his leadership and mentioned that “Pakistan is devastated, yet its sympathizers in the SP and Congress try to scare India, saying we should fear Pakistan's atom bomb. Why should India be afraid? Today, there is no weak Congress government but a strong Modi government.” He further challenged that, ‘Bharat Aaj Ghar Mein Ghus Kar Maarta Hai’!”

PM Modi explicitly took a dig at the opposition, making their unrealistic expectations and past failures prominent, “I am surprised by the repeated release of flop films starring the ‘Shehzadas’ of SP and Congress. Now, these two are spreading rumours together, claiming they will win 79 seats in UP. This is nothing but daydreaming. On June 4, the people of UP will wake them up from their slumber, and then they'll surely blame the EVMs.”

PM Modi also exposed the true colours of the INDI Alliance, criticizing their blatant appeasement tactics and disregard for the nation's heritage. “Our country waited 500 years for the Ram temple, but these INDI leaders have a problem with the Ram Mandir and Lord Ram himself. Senior SP leaders dismiss the Ram temple as useless and label its devotees as hypocrites. Another INDI leader even called the Ram temple unholy. They openly speak of destroying Sanatan Dharma, led by Congress. The “Shehzada” of Congress aim to overturn the Supreme Court's decision on the Ram temple,” he added.

The PM called out the Congress and SP for their sudden pretence of upholding the Constitution, reminding the audience of their historical hypocrisy and ongoing attempts to undermine its principles, “This is the same Congress that tried to abolish it by imposing an emergency and the same SP that always opposed reservations for Dalits. Now, they go against the Constitution's spirit, advocating for reservations based on religion. They are taking away reservations from Dalits and backward classes to give them to Muslims.”

PM Modi emphasized the importance of remembering past mistakes in order to prevent empowering those who have tarnished Uttar Pradesh's progress and safety, he further said, “Our sisters and daughters were afraid to leave their homes. People feared buying land due to mafia takeovers. Remember how goons and mafias were welcomed by SP? Rioters received special treatment, and orders were issued to release terrorists from jail. We cannot afford to make the same mistake in this election that would boost their morale again.”

In his ending statement, the PM urged each and every voter of UP to ensure a decisive victory with their votes for BJP. PM Modi also asked each and everyone from the audience to convey his gratitude and best regards, door-to-door.